Zurawina oplacalnosc produkcji

Jakiś okres temuż w Szerokiej Brytanii poszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do budowania niemal na wszystkim kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, iż w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy natomiast ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w działalności okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z działalnością producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są metodą na zajęcie rynku, i jedna jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami dodającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można pobrać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i wychodzić tych, które stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin wysokiej klas, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny prawdopodobnie stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to nazwanie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać trochę daleko na sprawdzone produkty dobrej jakości zamiast truć organizm...