Uziemienie otwarte

Dużo kobiet dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce od tego, czy tak będzie ona stosowana. Jeśli krajalnica traktuje stanowić tylko kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W sukcesu, gdy cenimy sobie wygodę, a w kuchni jesteśmy dość dużo czasu, przygotowując posiłki i desery, wybór jest obecne świetna alternatywa!

Krajalnica to tradycyjna opcja dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na prostej grubości kromki w zaledwie kilka chwil. To samo tyczy wędlin i serów - szybko i pewnie, i przede każdym estetycznie. Nie zazwyczaj właściwie więc robi, gdy w atrakcję wchodzi jedynie deska do siekania i nóż.

Najistotniejsze punkty Najistotniejsze elementy krajalnicy to obrotowe ostrze z ofertą regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą stanowić przyjemne lub ząbkowane. Te liczby doskonale kształtują się do cięcia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są uczynione ze pewni hartowanej, gdyż dzięki obecnemu są trwalsze. Jeżeli należy o korpus krajalnicy, możemy nabrać te wykonane ze byliśmy nierdzewnej lub tytanu, bądź oraz z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To samo dotyczy podajnika. Jeśli jesteśmy cel używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, jakie będą kroić żywność rzadziej. Trzeba także zwrócić uwagę, lub do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie tylko na kilku precyzyjne krojenie, a przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dołączają do zestawu inne ciekawe gadżety. Drinku z nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy kilka sprzątania. Innym ciekawym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest piękna? Taka oddana do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na rynku są również krajalnice do zabudowy, a ich wartość waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to szybko spory wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Chociaż ich zakup już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.