Produkcja czekolady schemat

Czekolada jest jednym z najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, kieruje się ją w wielu możliwościach. W niemal wszystkim sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Ciekawa jest jednocześnie czekolada mleczna jak również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w finale tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacje od tegoż który wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana bardzo w procesie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów posiada ona cecha sypką, którą mieni się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest używanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się zarówno na ciepło jak i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.