Kasa fiskalna smoby

Kuchnia polska opiera się w grup na daniach mięsnych. Więc od rodzaju w który dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie dokładnie sprawiać tego, gdyby mamy pomysł schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia odkładamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto wspominać o czystości w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po dokonaniu będzie ono pełne i przyjemne. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi wtedy ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i dodatek.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy przygotować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę natomiast będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im mniejszym ogniu będziemy obecne wykonywać, tym dobra. Mięso pokazuje się w grup z białka i tłuszczu, dlatego zbyt duża i wysoka temperatura powoduje, że staje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono swoją soczystość i styl.