Jedzenie legionowo

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię takiego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W planach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w gronie wina i świeczek zapachowych ze popularnego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo dobre danie, ale te trudne w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby znaleźć spośród nich pełnię smaku.

Niestety kucharz ze mnie jest nieco mierny. W wartości mógłbym powiedzieć, że początkujący, ponieważ zatem stanowiło bliżej prawdy. Odnalazł w internecie przepis na dalekie sandżaki. Niestety był problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było powiedziane po angielsku! No, a nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i znikamy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której wiadomo nie mam). Postanowiłem, że dostarczę te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba też warzywa najpierw zdjąć i pokroić. Stosowałem się stresować, bo czasu było jeszcze mniej a ja byłem dobrze w tłu. Zaczynam kroić warzywa, pech nie chciał, że dotarłem na bliski palec... No, ale jak ważny klient nie dałem za wygraną. Natrafiłem na pomysł - szatkownica do warzyw. Więc istniał rzeczywiście strzał w dziesiątkę. Nie całkowicie, że zaoszczędziłem kilka sekund na krojeniu to ponad nie musiałem bać się o nasze istnienie przy użyciu szatkownicy. Jeżeli to suma istniałoby już gotowe nałożył na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście tak jak na obrazku ze części internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że posiadał przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do lokalnego sklepu po żurek w słoiku i wyrzuciłbym go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser miałem przygotowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się aby to uczynić dzień wcześniej, gdyż nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie parę sekund, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Kobieta była zaskoczona i cała szacunku dla moich umiejętności kulinarnych.